
Dlaczego warto spożywać pyłek pszczeli?
Data publikacji: 2024-11-28 18:14:17 | ID: 6584bf8828196 |
Pyłek kwiatowy posiada niską ilość kalorii. Zawiera również naturalną fenyloalaninę (aminokwas), który działa jako środek hamujący apetyt i lecytynę, która pomaga rozpuszczania i spłukiwania tłuszczu z organizmu, co sprzyja znacznej detoksykacji i oczyszczaniu organizmu. Pomimo wielu tysięcy analiz chemicznych przeprowadzonych w laboratorium przy użyciu najbardziej zaawansowanej technologii diagnostycznej w celu stworzenia syntetycznej wersji, naukowcy nadal nie są w stanie zidentyfikować niektórych obecnych pierwiastków w pyłkach. Pszczoły musiały dodać jakąś własną tajemniczą dobroć, której nie można skopiować i zastąpić żadną sztuczną żywnością!
Pyłek to Superfood (super żywność)
Wielu naukowców twierdzą, że pyłek pszczeli to jako kompletne pożywienie, bardzo pożywne, doskonałe jedzenie dlatego, że te małe pyłki zawierają prawie wszystkie składniki odżywcze potrzebne ludzkiemu organizmowi i są niezwykle bogate w białka, witaminy, minerały, korzystne kwasy tłuszczowe, karotenoidy i bioflawonoidy. Pyłek to jedyne źródło roślinne zawierające ekskluzywną witaminę B12.
Pyłek kwiatowy jest bogaty w aminokwasy
Świeży pyłek pszczeli zawiera szerokie spektrum aminokwasów - co najmniej 20, które są budulcem białka potrzebnego do budowy każdej komórki ciała, od krwinek po komórki skóry, narządów i kości. Aminokwasy te mają pozytywny wpływ na trawienie, budowę białek i naprawę tkanek, hormony metaboliczne i wydajność wzrostu.
Pyłek kwiatowy zawiera enzymy
W świeżym i niepasteryzowanym pyłku pszczelim jest również ponad 100 aktywnych enzymów. Spożywanie pokarmów zawierających enzymy pomaga organizmowi zapobiegać chorobom, takim jak rak i artretyzm, i zwalczać je, a, także oszczędza organizmowi konieczności wytwarzania enzymów - procesu, który wyczerpuje energię.
Pyłek pszczeli wspomaga gojenie ran
Pyłek ma zdolność do odmładzania organizmu stymuluje pracę narządów, wzmacnia witalność i przyspiesza regenerację. Poprzez zdolności do regenerowania skraca czas gojenie się ran. Pyłek pszczeli nakładany na skórę jest również pomocny w gojeniu ran i trądziku.
Jaki smak ma pyłek kwiatowy?
Wysokiej jakości świeży pyłek pszczeli składa się z miękkich, pachnących, giętkich granulek, które nie są pasteryzowane ani podgrzewane. Te małe żółte, pomarańczowe lub brązowe granulki można żuć bezpośrednio. Występują również w postaci kapsułek i tabletek. Smak i kolor pyłku różni się w zależności od kwiatu i źródła nektaru, z, którego pochodzi. Niektóre pyłki mają lekko słodki i orzechowy smak, podczas, gdy niektóre mają gorzki smak. Jeśli spróbujesz pyłku z różnych źródeł, zdziwiłbyś się, jak bardzo może się różnić jego smak.
W jaki sposób spożywać pyłek kwiatowy?
Pyłek pszczeli można stosować na wiele sposobów. Możesz mieszać granulki z dowolnym jedzeniem. Najlepiej jednak jeść pyłek na surowo, nigdy go nie gotuj ani nie dodawaj do wrzącej wody lub jedzenia, które wymaga podgrzania. Ciepło niszczy żywe enzymy w pyłku i obniża jego wartość odżywczą. Niektórzy sugerują mieszanie go z owocami, aby stworzyć pyszny koktajl dostarczający wszystkich niezbędnych aminokwasów, minerałów i witamin, podczas, gdy inni wolą posypać granulkami naleśniki, tosty, wafle i muesli. Są też ludzie, którzy wolą go bezpośrednio żuć. Można również zmielić małe partie granulatu pyłku i przechowywać go w postaci proszku, żeby móc wygodniej dodać pół łyżeczki za każdym razem, gdy przygotowujecie ciepły napój (nie więcej niż 50 stopni C).
Jak dawkować pyłek pszczeli?
Dorośli powinni przyjmować 1-2 łyżeczki pyłku dziennie, a dzieci od pół do łyżeczki dziennie, o dowolnej porze dnia. Po tym można zwiększać jego ilość w miarę upływu czasu i monitorować reakcję organizmu. W przeciwieństwie do konwencjonalnych leków syntetycznych i suplementów nie ma sztywnych zasad dotyczących tego, jak należy spożywać pyłek pszczeli.
Twoja ocena artykułu: Dokonaj oceny przyciskiem |
library_books Jarmuż zapobiega nowotworom » | |
library_books Te produkty barwią zęby! » | |
library_books Domowe sposoby profilaktyki i walki z miażdżycą » |