Korzyści z jedzenia miodu

Korzyści z jedzenia miodu

Data publikacji: ID: 6584bf881fedb

Miód to słodki płyn wytwarzany jest przez pszczoły z nektaru kwiatów. Jest sortowany według koloru, a klarowny, złocisty miód bursztynowy często osiąga wyższą cenę detaliczną niż odmiany ciemniejsze. Smak konkretnego rodzaju miodu będzie się różnić w zależności od rodzaju kwiatów, z, których zebrano nektar. Korzyści miodu i jego stosowania:

Gojenie się ran i oparzeń

Współczesna nauka znajduje dowody na wiele historycznych zastosowań miodu. Ludzie spożywają miód od tysięcy lat ze względu na jego korzyści zdrowotne. Istnieją przypadki, w, których ludzie zgłaszali pozytywne skutki stosowania miodu w leczeniu ran. Miód może być w stanie pomóc leczyć oparzenia. Miód stosowany miejscowo jest tańszy niż antybiotyki, zwłaszcza doustne, które są często stosowane i mogą mieć inne szkodliwe skutki uboczne.

Niektóre badania wykazały, że stosowanie miodu medycznego na rany pacjentów nie ma przewagi nad zwykłymi antybiotykami u pacjentów poddawanych dializie. Miodu nigdy nie należy podawać niemowlętom, ponieważ może powodować zatrucie jadem kiełbasianym, rzadki, ale ciężki rodzaj zatrucia pokarmowego.

Skrócenie czasu trwania biegunki

Według opartych na badaniach opinii dotyczących miodu, wykazano, że zmniejsza nasilenie i czas biegunki. Miód sprzyja również zwiększonemu przyswajaniu potasu i wody, co jest szczególnie pomocne w przypadku biegunki. Badania pokazują, że miód wykazuje również zdolność blokowania działania patogenów, które często powodują biegunkę.

Zapobieganie refluksowi kwasu

Ostatnie badania wykazały, że miód może zmniejszyć przepływ kwasu żołądkowego i niestrawionego pokarmu w górę, wyściełając przełyk i żołądek. Pomogło to zmniejszyć ryzyko choroby refluksowej przełyku.

Zwalczanie infekcji

Naukowcy z Akademickiego Centrum Medycznego Uniwersytetu w Amsterdamie poinformowali o zdolności miodu do zabijania bakterii leży w białku zwanym defensyna - 1. Nowsze badanie wykazało, że miód może pomóc w zapobieganiu osadzaniu się bakterii Clostridium difficile w organizmie. Bakteria ta jest znana z wywoływania ciężkiej biegunki i nudności. Niektóre badania wykazały, że miód może być nawet skuteczny w leczeniu infekcji.

Od jakiegoś czasu wiadomo, że miody goją się rany i mają właściwości przeciwbakteryjne. Ale sposób, w jaki działają, nadal nie jest znany. Jeśli uda nam się dokładnie odkryć, w jaki sposób miód z hamuje, mógłby być częściej stosowany jako lek pierwszego rzutu w leczeniu zakażeń bakteriami opornymi na wiele obecnie dostępnych antybiotyków. Według badań, miód może nawet pomóc odwrócić oporność bakterii na antybiotyki.

Łagodzenie objawów przeziębienia i kaszlu

Miód może okazać się korzystny w łagodzeniu przeziębienia i kaszlu. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO. Zaleca miód jako naturalny środek na kaszel. Amerykańska Akademia Pediatrii również uznaje miód za lekarstwo na kaszel. Jednak ostrzegają, że miód nie jest odpowiedni dla dzieci poniżej pierwszego roku życia.

Badanie przeprowadzone w 2007 roku przez Penn State College of Medicine sugerowało, że miód zmniejszał nocny kaszel i poprawiał jakość snu u dzieci z infekcją górnych dróg oddechowych w większym stopniu niż popularny lek na kaszel.

Zastąpienie dodatku cukru w diecie

Słodki smak miodu sprawia, że jest idealnym zamiennikiem cukru w diecie. Dodatek cukru w diecie zapewnia nadmiar kalorii bez wartości odżywczych. Może to prowadzić do zwiększenia masy ciała, która pochodzi ze zwiększonym ryzykiem z wysokim ciśnieniem tętniczym krwi i cukrzycą. Miód można dodawać do potraw i napojów w celu słodzenia smaku bez negatywnego wpływu dodanych cukrów na zdrowie. Ponieważ miód jest nadal słodzikiem, ważne jest, aby nie przekraczać zalecanej dawki.

Zastosowanie lecznicze naturalnego miodu

Miód jest stosowany w leczeniu wielu chorób, dolegliwości i urazów. Można go mieszać z innymi lekarstwami i spożywać lub wcierać w skórę. Praktycy medycyny ajurwedyjskiej próbowali użyć miód jako lekarstwo na następujące dolegliwości: naprężenie, słabość, zaburzenia snu, problemy ze wzrokiem, ból ząbkowania u dzieci powyżej pierwszego roku życia, kaszel i astma, czkawka, wrzody żołądka, biegunka i czerwonka, wymioty, moczenie nocne i częste oddawanie moczu, wysokie ciśnienie krwi, otyłość, żółtaczka, ulga na kaca, wypryski i zapalenie skóry, oparzenia, skaleczenia i rany, artretyzm.

Chociaż nie wszystkie zastosowania miodu są potwierdzone jako skuteczne, wypróbowanie go jako leczenia nie pogorszy warunków ani nie wyrządzi szkód. Miód jest często reklamowany jako środek kosmetyczny na popękaną, suchą skórę.

Twoja ocena artykułu:
Dokonaj oceny przyciskiem
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close