Co to jest czarnuszka?

Co to jest czarnuszka?

Data publikacji: ID: 6584bf88337b5

Czarnuszka nazywana jest, także czarnym kminkiem, ma ona gorzkawy i ostry smak. Jej historia sięga już czasów starożytnych, gdzie w Egipcie była bardzo popularnym lekarstwem i nazywano ją "czarnym ziołem", stosując na większość chorób.

Jej najczęstszymi odmianami są: czarnuszka siewna (cele spożywcze) i damasceńska (cele ozdobne).

Czarnuszka w naszym domu

Często jest stosowana jako przyprawa. Dodaje się ją przy wypiekaniu bułek i chleba, oczywiście trzeba lubić jej specyficzny smak, więc nie będzie ona odpowiednia dla każdego domownika.

Jest dobrym dodatkiem do mięs czy sałatek dodając daniom głębi smaku, a, także służy jako chociażby aromat do win czy nalewek.

Uzyskujemy z niej również olej, który możemy zastosować w kuchni, ale, także jako kosmetyk dobrze działający na naszą skórę i włosy, dostępny jest, także olej w kapsułkach.

Zdrowie a jej właściwości

Czarnuszka zawiera przykładowo takie składniki jak: witaminy B i E, karoten, wapń, żelazo, magnez, potas, sód, cynk, selen czy kwas foliowy, a zatem jak widać wspomaganie przez nią pracy naszego organizmu jest ogromne.

Bardzo wspomaga nasz układ odpornościowy. Jest bogata w tymochinon, dzięki czemu działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie.

Zawiera olejki eteryczne, które przy chorobach dróg oddechowych, kaszlu i katarze (również przy astmie i problemach alergicznych) przynoszą ukojenie, poprzez ułatwienie usunięcia z organizmu zalegającej wydzieliny.

Ma związki, które przeciwdziałają powstawaniu raka (u kobiet raka szyki macicy czy piersi), a, także hamuje rozwój białaczki. Wskazana jest dla osób z nadciśnieniem, obniżając ciśnienie krwi, bowiem w jej składzie znajdziemy kwasy linolowy i oleinowy.

Twoja ocena artykułu:
Dokonaj oceny przyciskiem
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close