
Dlaczego warto jeść sałatę?
Data publikacji: 2024-12-28 19:09:51 | ID: 6584bfb6f088a |
Sałata to jedna z nowalijek, która staje się podstawą wiosennej diety. Jest niskokaloryczna, a, więc chętnie sięgają po nią osoby na diecie. Zawiera również wiele cennych składników, które mają zabawienny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Wprowadzona do zbilansowanego jadłospisu, pomoże nam zadbać o zdrowie, urodę i dobre samopoczucie.
Właściwości sałaty
Za zielony kolor listków sałaty odpowiada chlorofil. Jest to składnik, który wykazuje działanie bakteriobójcze. Przyspiesza, więc gojenie się ran i zapobiega infekcjom. Sałata wpływa, także korzystnie na działanie układu nerwowego, łagodząc skutki stresu. Wpływa na ułatwienie zasypiania.
Sałata pomaga, także oczyścić organizm z toksyn. Przywraca mu równowagę kwasowo - zasadową. Ma działanie moczopędne, co przyczynia się do wydalania nadmiaru wody, zapobiegając obrzę Zawiera dużo witaminy A, co sprawia, że korzystnie wpływa na wzrok. Zawiera, także beta - karoten i luteinę, które są tak ważne dla prawidłowego widzenia. Składniki te chronią oczy przed wolnymi rodnikami.
Sałata jest małokaloryczna, dlatego wiele osób chcących zrzucić zbędne kilogramy, chętnie po nią sięga. Może być podstawą wielu smacznych i niskokalorycznych dań. Zawiera również dużo błonnika, przyczyniając się do regulowania pracy jelit. Dodatkowo oczyszcza je ze wszelkich złogów.
Zawiera w sobie duże ilości witaminy B9, czyli kwasu foliowego. Jest to składnik, który ma duże znaczenie dla przyszłych mam. Spożywanie sałaty w ciąży jest bardzo pożądane, by płód mógł się prawidłowo rozwijać. Co więcej, sałata zawiera też żelazo, zapobiegające anemii.
Twoja ocena artykułu: Dokonaj oceny przyciskiem |