
Zamrażanie produktów spożywczych
Data publikacji: 2024-12-11 20:51:01 | ID: 6584bf882dc14 |
Zamrażarka to urządzenie, które w połączeniu z lodówką znajdziemy w każdej kuchni. Jego posiadanie jest istotne, bowiem dzięki niemu możemy przechowywać produkty spożywcze znacznie dłużej. Ułatwia nam to organizację, bowiem wystarczy jedynie rozmrożenie dania, by zaserwować w szybkim tempie obiad czy kolację.
Najczęściej do szuflad zamrażarek wędrują warzywa oraz mięso. Ważne jest jednak, by mieć wiedzę na temat tego, jak i co zamrażać. Lokując produkty spożywcze do zamrażarki ważna jest zarówno sama technika, jak i miejsce, gdzie zostaną one ułożone.
Jakie produkty w jaki sposób zamrażać?
- mięso gotowane lub pieczone – przed jego zamrożeniem zaleca się jego pokrojenie w plasterki i zamrożenie razem z sosem. Umieszczenie całego kawałka mięsa sprawia, że wyschnie i stwardnieje;
- pierogi i farsz – pierogi należy zamrozić po wcześniejszym ich ugotowaniu i schłodzeniu w lodówce. Wówczas się nie skleją; mięsny farsz natomiast można zamrozić osobno, bez ciasta, także po jego ugotowaniu;
- ryby –, aby zachowały swoje wartościowe składniki należy zamrozić je z wodą i dodatkiem soli;
- wino – można zamrozić w woreczkach do lodów, jest to świetny dodatek do duszonych potraw (mięsa czy bigosu);
- świeże zioła – idealnie nadają się do tego koperek, natka pietruszki, seler, por.
W czym najlepiej zamrażać produkty spożywcze?
Produkty spożywcze można zamrażać w woreczkach, plastikowych pojemnikach lub w woreczkach z niewielką ilością wody. Dzięki temu pod ręką mamy zawsze kilka porcji obiadowych czy dodatek do zup czy mięs.
Twoja ocena artykułu: Dokonaj oceny przyciskiem |
Tagi: produkty, spożywcze, jego, zamrażać, zamrozić, zamrażarka, rozmrożenie, dania, zamrożenie, można,