
Niezwykły anyż gwiaździsty
Data publikacji: 2024-11-28 18:16:04 | ID: 6584bf887cf9e |
Anyż stosuje się powszechnie do przyprawiania dań lub do produkcji smacznej, aromatycznej nalewki. Jest on dość znany na terenie Europy, ale jego ojczyzną są kraje wschodnie – Chiny i Wietnam. Owoce rodzą się na wysokich drzewach, dorastających nawet do ośmiu metrów i mają charakterystyczny kształt.
Anyż gwiaździsty w swoim środowisku
Drzewo anyżu nie spuszcza liści mimo zmieniających się warunków pogodowych. Inna nazwa tej rośliny to badian. Na wiosnę gałęzie drzewa pokrywają się delikatnymi kwiatami o kremowej barwie. Powstają z nich owoce o charakterystycznym kształcie gwiazdek, przeważnie ciemnobrązowe lub czarne. Wszystkie elementy rośliny mają przyjemny zapach.
Wykorzystanie anyżu
W Polsce anyż gwiaździsty jest dość popularną przyprawą, ale zdecydowanie nie aż tak, jak w jego ojczyźnie. Woń owoców uznawana jest za specyficzną, choć raczej przyjemną. Podobnie zresztą smak, który trzeba polubić albo zrezygnować z używania tej przyprawy. Możliwe jest dodawanie anyżu do dań na gorąco, zimno, na słodko czy też do pikantnych.
Najczęściej spotyka się anyż jako dodatek do potraw orientalnych. W Chinach czy w Wietnamie jest bardzo często obecny zarówno sam, jak i w składzie przyprawy o pięciu smakach. Na pewno będzie dość dobrze znany miłośnikom orientalnej kuchni. Do potraw można wrzucić zarówno kilka „gwiazdek” anyżu w całości, jak i wsypać proszek po rozdrobnieniu ich.
Przykłady zastosowania anyżu
Jednym z popularnych również w Polsce zastosowań anyżu jest zrobienie z niego nalewki. Dodatkiem będzie wanilia i oczywiście mocny alkohol. Tak przygotowana nalewka powinna odleżeć około miesiąca, żeby nabrała potrzebnej mocy. Gotowa będzie świetnie działającym środkiem na niestrawność i zaburzenia pracy układu pokarmowego, wystarczy kilkanaście kropel dziennie. Ma również działanie wykrztuśne, przyda się, więc przy męczącym kaszlu.
Twoja ocena artykułu: Dokonaj oceny przyciskiem |
Tagi: anyż, anyżu, gwiaździsty, dość, będzie, nalewka, niestrawność, nalewki, znany, jego,
library_books Odleżyny, bolesny problem » | |
library_books Czy warto jeść miód? » | |
library_books Zadbaj o zdrowie przy siedzącym trybie pracy » |