
Wędzarnia w ogrodzie
Data publikacji: 2024-10-29 06:14:31 | ID: 6584bf8855cc0 |
Na działce można umieścić zabudowania tworzące własną wędzarnię. Skonstruowanie takiego obiektu jest sporym wyzwaniem, ale dla wielu osób będzie to ciekawe urozmaicenie związane z przygotowywaniem potraw. Ostateczny wygląd wędzarni zależy od zasobności portfela, miejsca na działce i poświęconego czasu.
Po co komu wędzarnia?
Poprzez wędzenie można konserwować żywność – przeważnie są to różnego rodzaju wędliny oraz kiełbasa. Wędzone mięso ma charakterystyczny, bardzo przyjemny zapach i może na dłużej zachować przydatność do spożycia. Wędzi się dymem o różnej temperaturze lub tzw. Na zimno. Każdy z tych sposobów trwa określoną ilość czasu i lepiej się sprawdza w przypadku określonych produktów.
Żeby móc wędzić wędliny, kiełbasę czy ryby na własnej działce, należy zainwestować w mniejszą lub większą wędzarnię. Musi ona posiadać palenisko, komorę do wędzenia oraz kanał dymowy. Niektóre są dość proste pod względem konstrukcji. Głównym surowcem jest metal czy nawet drewno. Część wędzarni można przemieszczać za pomocą istniejących kółek.
Gdzie ustawić wędzarnię?
Wędzarnie mobilne są łatwiejsze w obsłudze z uwagi na to, że można je przesunąć gdziekolwiek indziej, jeśli w pierwotnym miejscu występują jakiekolwiek problemy. Te ustawiane trwale powinny być zlokalizowane w dobrze przemyślanym punkcie. Wędzarnia emituje dym i często jest to problematyczne chociażby z uwagi na sąsiedztwo innych działek czy wnikanie dymu do domu.
Niezbędne do wędzenia
Działająca wędzarnia wymaga wykorzystania odpowiedniego opału. Doświadczeni użytkownicy polecają drewno gatunków liściastych, m. In. Brzozowe, dębowe, akacjowe czy orzechowe. Należy korzystać jedynie z dobrze przesuszonych szczapek i polan, dlatego też drewno przeznaczone do wędzarni często leżakuje w odpowiednich warunkach nawet ponad rok.
Twoja ocena artykułu: Dokonaj oceny przyciskiem |